RPGbericht op twitter:

vrijdag 23 maart 2012

bespreking: Ghostories Expanded


Ghostories is een horrorRPG toegespitst op speurwerk en bovennatuurlijke mysteries. De nadruk ligt meer op onderzoek dan op survival horror, maar de regels zijn flexibel en all-round genoeg om ook andere subgenres van horror mogelijk te maken. Het spel bevat, in tegenstelling tot andere genreDiversion i-spellen, geen settinginformatie hoewel de scenario's zich allemaal, afgezien van het bovennatuurlijke aspect, in de hedendaagse wereld afspelen. Wel is er een ordening aangebracht in de bovennatuurlijke gaven, entiteiten en monsters die een achterliggende kosmologie voor de setting suggereert.

De expanded edition omvat de volgende producten die ook los verkrijgbaar zijn: Ghostories Core PDF, Ghostories Enhancement Pack en Ghostories Classics Pack.

De zwart-wit (print-on-demand) softcover telt zo'n 125 pagina's met een overzichtelijk gepresenteerde en heldere uitleg van de regels, een flinke verzameling monsters en entiteiten, idee├źn voor scenario's, 9 scenario's, een aanzienlijk assortiment voorbeeldkarakters, een character sheet en een handig overzicht van alle nodige tabelletjes. Ook staan er conversies in naar enkele andere regelsystemen van Precis Intermedia.

Iets over de regels
Het systeem luistert naar de naam genreDiversion i. De regels zijn betrekkelijk eenvoudig en worden duidelijk uitgelegd. In tegensteling tot in sommige andere genreDiversion i-spellen, zoals het eerder besproken Coyote Trail, worden in Ghostories enkel de advanced regels gebruikt.

Voor een succesvolle actie geldt de volgende basisregel:
2d6 + difficulty ≤ abilty + skill

In het geval van opposed rolls wordt gekeken wie het verst onder zijn abilty + skill gooit.

Naast abilities en skills hebben personages nog zgn. gimmicks, eigenschappen die het karakter verder inkleuren.

Uniek voor Ghostories zijn tot slot de dementia-regels, om de soms schokkende effecten van confrontaties met het occulte te simuleren, en de pursuits, een soort obsessieve fascinaties waarvan je je karakters er een kunt geven. Door bovennatuurlijke ervaringen kunnen deze pursuits "tainted" raken en zo toegang geven tot occulte gaven in de vorm van speciale gimmicks en skills.

Uitbreidingen
Het pakket is zeer compleet, maar een extra scenario (Exit Music) is gratis downloadbaar.
Verder zijn alle genreDiversion i-spellen (Coyote Trail, Earth AD.2, Ghostories, Hard Nova ][ en Mean Streets) moeiteloos met elkaar te combineren tot interessante genre cross-overs.

Prijsindicatie
pdf $7.95
softcover + pdf $19.95

(Deze bespreking verscheen eerder op Mandragon.be)

Links:
Precis Intermedia :: Ghostories

Geen opmerkingen:

Een reactie posten