RPGbericht op twitter:

vrijdag 13 januari 2012

bespreking: Coyote Trail Expanded


Coyote Trail is een historisch westernrollenspel met een vrij licht regelsysteem. Gevechten pakken tamelijk dodelijk uit, maar in het boek staan optionele regels voor wie een meer cinematische benadering van het genre wil.

De expanded edition omvat de volgende producten die ook los verkrijgbaar zijn: Coyote Trail Core PDF, Enhancement Pack, Shady Gulch Revisited en Indian Trails. Daarbij nog enkele bonus extras: Disposable Dice™, Disposable Heroes™ paper minis en de Eagle Saloon, een exclusief bouwplaatje uit "Eric Hotz's acclaimed Whitewash City 3D Wild West Cardstock Models".

De zwart-wit pdf telt in totaal maar liefst 158 pagina's (inclusief de bonus extra's). Een uitleg van de regels, de Shady Gulch setting, sheets voor karakters, paarden en wagens, een groot aantal bruikbare voorbeeldkarakters, overzichtelijk gepresenteerde en nuttige informatie over het wilde westen, 4 scenario's, een samenvatting van de regels en een ronduit uitstekend deel met historische informatie over enkele belangrijke indianenstammen: een pakket met alles erop en eraan!

Iets over de regels
Het systeem luistert naar de naam genreDiversion i. De regels zijn betrekkelijk eenvoudig en worden duidelijk uitgelegd. Er zijn basic en advanced regels.

Het basismechanisme van de basic regels is als volgt:

2d6 ≤ ability + skill levert een succes op

Bij omstandigheden die je actie positief of negatief beïnvloeden wordt een aantal bonus of penalty dice aan je worp toegevoegd en moet je de laagste respectievelijk hoogste twee resultaten gebruiken.

De advanced regels maken geen gebruik van bonus of penalty dice, maar kennen een bepaalde difficulty toe afhankelijk van omstandigheden.

Voor een succesvolle actie geldt de volgende basisregel:
2d6 + difficulty ≤ abilty + skill

In het geval van opposed rolls wordt gekeken wie het verst onder zijn abilty + skill gooit.

Dubbel één (snake eyes) levert een "triomf" op en dubbel zes (box cars) een "calamiteit".

Naast abilities en skills hebben personages nog zgn. gimmicks, eigenschappen die het karakter verder inkleuren.

Uitbreidingen
Met de expanded edition heb je een zeer compleet pakket in handen. Niettemin zijn er op het moment drie supplementen te krijgen:


De steeds moeilijker verkrijgbare Knuckleduster Firearms Shop en Knuckleduster Cowtown Creator, uitgegeven door Knuckleduster Publications, kunnen gebruikt worden met Coyote Trail. Aanwijzingen hiervoor vind je in het boek.

Weetjes
De voorloper van Coyote Trail was Shady Gulch. De setting van Shady Gulch wordt ook gebruikt in Coyote Trail (Shady Gulch revisited).

Precis Intermedia verkoopt ook bijpassende, printbare papieren miniatuurfiguurtjes voor zowel het wilde westen als de koloniale periode.

Coyote Trail is genomineerd geweest voor de Indie RPG Awards 2005.

Prijsindicatie
pdf $9.95
softcover + pdf $24.94

(Deze bespreking verscheen eerder op Mandragon.be)

Links:
Precis Intermedia :: Coyote Trail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten