RPGbericht op twitter:

zondag 29 januari 2012

bespreking: Mean Streets Expanded

Precis Intermedia

De broeierige, duistere films die aangeduid worden als film noir schilderen veelal een cynisch, pessimistisch wereld- en mensbeeld en handelen om thema's als misdaad, bedrog, corruptie, schuld en paranoia. Vaak behoren ze tot het misdaad-, gangster- of detectivegenre, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De klassieke periode van de noir duurt van 1941 tot 1958, maar de invloed is nog altijd groot en er worden ook nu nog (neo) noirfilms gemaakt.

Enkele beroemde voorbeelden van zowel klassieke als neo noirfilms zijn:
The Maltese Falcon (1941), Casablanca (1942), The Big Sleep (1946), D.O.A. (1950), Chinatown (1974), Fargo (1996).

Raadpleeg voor meer informatie over film noir de volgende links:
Film noir - Wikipedia (Nederlandstalig)
Film noir - Wikipedia (Engelstalig)

Mean Streets geeft je de benodigdheden en informatie om verhalen in de stijl van de klassieke film noir te spelen. De expanded edition bevat de volgende producten die ook los verkrijgbaar zijn: Mean Streets RPG, Mean Streets Enhancement Pack en Mean Streets: Casablanca.

Het softcoverboek telt zo'n 126 pagina's. De presentatie is, zoals gewoonlijk bij Precis Intermedia, overzichtelijk en helder. In het boek vind je de regels, informatie over de georganiseerde misdaad, de politie en de rechtspraak in het Amerika van de jaren '40, informatie over de setting: New York (en enkele andere steden) en Casablanca in die periode, informatie over film noir, idee├źn voor scenario's, 3 volledige scenario's, een aanzienlijk assortiment voorbeeldkarakters, een character sheet en een handig overzicht van alle nodige tabelletjes. Ook staan er conversies in naar enkele andere regelsystemen van Precis Intermedia.

Iets over de regels
Het systeem luistert naar de naam genreDiversion i. De regels zijn betrekkelijk eenvoudig en worden duidelijk uitgelegd. In tegensteling tot in sommige andere genreDiversion i spellen, zoals het eerder besproken Coyote Trail, worden in Mean Streets enkel de advanced regels gebruikt.

Voor een succesvolle actie geldt de volgende basisregel:
2d6 + difficulty ≤ abilty + skill

In het geval van opposed rolls wordt gekeken wie het verst onder zijn abilty + skill gooit.

Naast abilities en skills hebben personages nog zgn. gimmicks, eigenschappen die het karakter verder inkleuren.

Conform het genre wordt er in Mean Streets verder specifiek aandacht besteed aan (regels voor) onderzoek en achtervolgingen. 

Uitbreidingen
Het pakket is zeer compleet. Het los verkrijgbare supplement Home Front verplaatst de setting naar Londen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Verder zijn alle genreDiversion i-spellen (Coyote Trail, Earth AD.2, Ghostories, Hard Nova ][ en Mean Streets) moeiteloos met elkaar te combineren tot interessante genre cross-overs.

Weetjes
Precis Intermedia verkoopt ook bijpassende, printbare papieren miniatuurfiguurtjes voor film noir.

Prijsindicatie
pdf $7.95
softcover + pdf $19.95

(Deze bespreking verscheen eerder op Mandragon.be)

Links:
Precis Intermedia :: Mean Streets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten