RPGbericht op twitter:

zondag 13 november 2016

wederom in de herhaling: Weg met Zwarte Piet?!

Het eeuwenlange proces van geleidelijke vertrutting van het Sinterklaasfeest is geculmineerd in een hang naar politiek-correctheid die, zo laat Arnold-Jan Scheer in zijn boeken Zwarte Sinterklazen, Wild Geraas en de bijbehorende documentaire Wild Geraas zien, enigszins misplaatst is. Het wachten is nog altijd op een omroep die deze documentaire op de Nederlandse televisie wil uitzenden.Omdat de discussies en demonstraties ook dit jaar weer de boventoon voeren in de media, is hier wederom in de herhaling mijn korte pleidooi voor de onttrutting van het Sinterklaasfeest:

Weg met Zwarte Piet?!


Het Nederlandse Sinterklaasfeest is gedurende de afgelopen decennia verworden tot een fenomeen van een misselijkmakend gezapige Blokker-truttigheid. Met name Zwarte Piet heeft het moeten ontgelden. Wat over is gebleven is een nauwelijks tot de verbeelding sprekend, mal groepje chocoladebruin geschminkte clowns, acrobaten en jongleurs in pagekostuum. De commercie viert hoogtij en van de magie en de spanning waarmee het feest ooit omgeven was is nagenoeg geen sprake meer. Zwarte Piet mag niet eng zijn, geen roe gebruiken en geen kinderen in de zak meenemen naar Spanje.

RPGbericht vindt het allemaal wel héél erg jolig geworden!

Het compromis waartoe de recente - niet geheel gegronde - Pieten-discussie moet gaan lijden kan het alleen nog maar erger maken. Tijd voor iets compleet anders dus!

Goed bedoeld, maar RPGbericht zegt: niet doen!

In de Verenigde Staten hebben ze een wanstaltig, slap en ge-Disneyficeerd aftreksel van onze Sinterklaas-traditie waarbij de Sint geholpen wordt door elfjes en een rendier met een rode neus en met kerstmis cadeautjes onder de kerstboom deponeert... Laten we voor de verandering onze blik dus bij het zoeken naar een alternatief maar eens op Europa gericht houden!

San Nicolò met Krampus-helpers in Noord-Italië

De perfecte kandidaat vinden we in de Alpen-regio, waar we een spannende glimp opvangen van de heidense Germaanse oorsprong van de Sinterklaasfeesten. De "demon" Krampus knapt hier het vuile werk op voor Sint Nicolaas. Hij is omhangen met kettingen en koebellen om rond de midwintertijd met lawaai de kwade geesten te verjagen en gebruikt een tuchtroede om stoute kinderen te kastijden. Die lopen ook kans in een zak, mand of ton meegenomen te worden naar het bos (van die larie over Spanje zijn we dus ook gelijk verlost). Fantastisch! Sint deelt ondertussen aan de brave kinderen snoepgoed of een cadeautje uit.Interessant genoeg zijn er op de Waddeneilanden plaatselijke tradities die verwant lijken aan het Krampus-fenomeen. Het algemeen (opnieuw?) invoeren van Krampus in Nederland zou dus mogelijk lang niet zo uit de lucht gegrepen zijn als het misschien lijkt. Het kastijden en afvoeren van stoute kinderen kunnen we dan wat mij betreft rustig uitbreiden naar volwassenen, want er is in Nederland een groep populistische blaaskaken die daar heel hard naar solliciteert!

RPGbericht zegt: doen!
Links:
Zwarte Piet - Wikipedia (Nederlands)
Krampus - Wikipedia (Nederlands)
Krampus naar Nederland | Facebook
Krampus - Wikipedia (Engels)
Wild Geraas: belangrijkste documentaire over Zwarte Piet van het jaar - Nieuws.nl
Wild Geraas, een zoektocht op DVD naar de oorsprong van het Sinterklaasfeest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten