RPGbericht op twitter:

donderdag 5 juli 2012

bespreking: Terra Primate


In Terra Primate draait alles om mensapen met een bovengemiddelde intelligentie en ontwikkeling. Scenario's á la Planet of the Apes liggen voor de hand maar ook gemuteerde laboratoriumapen, evolutionaire zijtakken, mythische aapachtige wezens zoals de Yeti, Bigfoot en Sasquatch, al dan niet voorwereldlijke reuzenprimaten als King Kong en Mighty Joe Young en gedevolueerde mensen zoals de Martense Clan en de familie van Arthur Jermyn uit de verhalen van Lovecraft behoren tot mogelijke pro- en antagonisten in Terra Primate.

Het hardcover boek telt 246 pagina's en biedt regels en ideeën voor characters (zowel mensapen als mensen), scenarioideeën en voorbeeldsettings in de vorm van 9 Apeworlds. Ruim voldoende om mee aan de slag te kunnen.

Iets over de regels
Terra Primate werkt met het Classic Unisystem dat ook gebruikt wordt in een aantal andere spellen van Eden Studios, te weten All Flesh Must Be Eaten, Conspiracy X 2.0, Witchcraft en Armageddon.
Attribute + Skill + D10 9 levert een succesvolle actie op. De mate van succes kan worden bepaald middels een tabelletje.

Gooi je een 1 dan treedt de rule of 1 in werking, waardoor je resultaat mogelijk verlaagd wordt en de kans op falen toeneemt.
Gooi je een 10 dan treedt de rule of 10 in werking, waardoor je resultaat mogelijk verhoogd wordt en daarmee je actie nóg succesvoller.

Voorts worden er nog D4 en D8 gebruikt voor het bepalen van aangerichte schade en D6 voor een of twee optionele regels.

Uitbreidingen
Geen. Echter, het is zonder probleem te combineren met andere spellen die gebruik maken van het Unisystem: All Flesh Must Be Eaten, Conspiracy X 2.0, CJ Carella's Witchcraft, Buffy the Vampire Slayer, Angel, Army of Darkness, Armageddon: The End Times, Ghosts of Albion en Eldritch Skies.

Weetjes
De bonobo of dwergchimpansee (Pan paniscus) is volgens het boek niet geschikt als PC of NPC...
Opgewaardeerde chimpanzees, gorilla's, orang oetans en gibbons behoren wél tot de mogelijkheden.

Niet-mensapen (monkeys) vallen buiten het spectrum van het spel, maar kunnen met wat eigen inbreng zo in elkaar gedraaid worden.

Prijsindicatie
pdf $15.00
boek $40.00

(Deze bespreking verscheen eerder op Mandragon.be)

Links:

Een bespreking van Terra Primate in GameGeeks afl. 79

Geen opmerkingen:

Een reactie posten