RPGbericht op twitter:

maandag 23 april 2012

bespreking: Conspiracy X 2.0


In Conspiracy X spelen de karakters leden van AEGIS, een geheime overheidsdienst die onderzoek doet naar buitenaardse, bovennatuurlijke en paranormale zaken. De leden zijn allemaal afkomstig uit een van de vele overheidsorganisaties die de Verenigde Staten rijk zijn (de bekendste zijn waarschijnlijk FBI, CIA en NSA) en hebben invloed en contacten in die organisaties die bij hun onderzoek van pas zullen komen.

Centraal in de metaplot staat het gegeven dat drie verschillende buitenaardse rassen actief zijn op aarde: de Greys, de Saurians en de Atlanteans. AEGIS probeert inzicht te verkrijgen in deze rassen, hun technologie, hun beweegredenen en hun activiteiten.
De rol van deze metaplot in je eigen scenario's kan desgewenst klein gehouden worden.

Het hardcover boek telt 256 pagina's en bevat regels voor karakter- en hoofdkwartiercreatie, de Unisystem regels, informatie over diverse paranormale verschijnselen en een 'classified' hoofdstuk met de geschiedenis van AEGIS en informatie die betrekking heeft op de metaplot en de buitenaardse rassen.

Liefhebbers van TV-series als The X-files, Millennium, Fringe en Twin Peaks en mensen die graag willen spelen in een hedendaagse spionagesetting waarin het bovennatuurlijke en het buitenaardse een belangrijke rol spelen zullen met dit spel zeker aan hun trekken komen.

Iets over de regels
Conspiracy X 2.0 werkt met het Classic Unisystem dat ook gebruikt wordt in een aantal andere spellen van Eden Studios, te weten All Flesh Must Be Eaten, Terra Primate, Witchcraft en Armageddon.

Attribute + Skill + D10 9 levert een succesvolle actie op. De mate van succes kan worden bepaald middels een tabelletje.

Gooi je een 1 dan treedt de rule of 1 in werking, waardoor je resultaat mogelijk verlaagd wordt en de kans op falen toeneemt.
Gooi je een 10 dan treedt de rule of 10 in werking, waardoor je resultaat mogelijk verhoogd wordt en daarmee je actie nóg succesvoller.

Voorts worden er nog D4 en D8 gebruikt voor het bepalen van aangerichte schade en D6 voor een of twee optionele regels.

Een erg leuk aspect van het spel is het collectief samen te stellen hoofdkwartier van waaruit de spelersgroep zijn onderzoek zal uitvoeren. De mogelijkheden die de groep hierbij heeft worden bepaald door de invloed die hun karakters kunnen aanwenden in de organisaties waarmee ze banden onderhouden.
Hierdoor zal de voorbereidende fase van het spel wel wat meer tijd kosten, maar dat zal het spelplezier zeker niet schaden.
Het hoofdkwartier kan later verbeterd en uitgebreid worden naarmate de karakters experience en influence opbouwen. Dit geeft de groep een gezamenlijk doel om naartoe te werken.

Het spel kan ook dobbelsteenloos gespeeld worden of met speelkaarten i.p.v. dobbelstenen. Aanwijzingen hiervoor staan achterin het basisboek. Ook vind je daar aanwijzingen voor het omzetten van het regelsysteem van de eerste editie naar Classic Unisystem.

Uitbreidingen
The Extraterrestrials Sourcebook is pas verschenen, The Paranormal Sourcebook is in de maak. Het basisboek is echter voldoende om mee aan de slag te kunnen.

Het spel kan moeiteloos gecombineerd worden met andere spellen die gebruik maken van het Classic Unisystem (All Flesh Must Be Eaten, Terra Primate, CJ Carella's Witchcraft en Armageddon: The End Times).
De combinatie met spellen die gebruik maken van het Cinematic Unisystem (Angel, Buffy the Vampire Slayer, Ghosts of Albion, Eldritch Skies en Army of Darkness) vergt slechts een fractie meer werk. Aanwijzingen hiervoor staan achterin het basisboek van elk van deze spellen.

Weetjes
De eerste editie van het spel maakte gebruik van zijn eigen regelsysteem. Hiervan is ook een GURPSversie.

Deze tweede editie kreeg een ENnie Award Best RPG for 2007.

Prijsindicatie
pdf $17.50
boek $35.00
  
(Deze bespreking verscheen eerder op Mandragon.be)

Links:
Eden Studios, Inc. - Conspiracy X

Een bespreking van Conspiracy X 2.0 in GameGeeks afl. 15

Geen opmerkingen:

Een reactie posten