RPGbericht op twitter:

zondag 19 februari 2012

bespreking: Dead of Night Second Edition


Met Dead of Night kun je diverse horrorfilmgenres spelen. Door het eenvoudige, abstracte systeem, dat spelers stimuleert te handelen naar de conventies van het genre, vergt het relatief weinig voorbereiding.

De regels worden m.b.v. voorbeelden duidelijk uitgelegd. Er wordt ruim aandacht besteed aan het creëren van monsters, waarbij bij elk van de tien typen een voorbeeld wordt gegeven in de vorm van de samenvatting van een fictieve horrorfilm.
Daarna volgt een bespreking van 12 horrorgenres en welke monstertypen en regelvarianten ervoor gebruikt kunnen worden. Ook bij elk genre staat een voorbeeld in de vorm van de recensie van een fictieve horrorfilm.
Voorts krijgt de lezer nog enkele waardevolle tips en adviezen en vier voorbeeldscenario's in verschillende genres.

Het softcover boekje heeft een handzaam digest formaat (ongeveer 15 x 23 cm) en telt 184 pagina's. Van enkele van de fictieve films en scenario's in het boek zijn filmposters als illustraties door het boek verspreid. Het geheel is door de puike vormgeving en heldere lay-out een genot voor het oog, bijzonder sfeervol en leuk om te lezen.

Iets over de regels
Het regelsysteem is eenvoudig en abstract. Een karakter heeft 4 complementaire paren van zeer breed toepasbare attributes: Identify/Obscure, Persuade/Dissuade, Escape/Pursue en Assault/Protect. Deze vier paren corresponderen met 4 basiselementen in horror: kennis, samenwerking, ontsnapping en conflict. Over elk paar worden 10 punten verdeeld, een deel hiervan kan eventueel later nog worden besteed aan een specialisatie.

2d10 + attribute ≥ target number levert een succes op

Dit target number is gewoonlijk 15, in het geval van een opposed roll 10 + attribute van de tegenstander.

Een karakter begint met 5 Survival Points. Ook monsters hebben een aantal Survival Points. Elke keer als een zogenaamde "risicovolle" dobbelworp faalt kost dat een Survival Point. De GM bepaalt, mede aan de hand van het horrorgenre dat gespeeld wordt, welk soort worpen "risicovol" zijn (bijvoorbeeld in gevechtssituaties).
Survival Points kunnen ook besteed worden om een voordelig effect te bewerkstelligen (bijvoorbeeld het tijdelijk verwisselen van een attributepaar).
Survival Points kunnen onder bepaalde voorwaarden worden bij- of terugverdiend (bijvoorbeeld als je een horrorcliché volgt of als je dubbel gooit bij een succesvolle worp).

Als een karakter of monster geen Survival Points meer heeft wordt het "uit het verhaal geschreven": het gaat dood, wordt krankzinnig, of transformeert, wat maar passend is voor het genre en het verhaal.

Elk Survival Point dat verloren of besteed wordt, wordt omgezet in een Tension Point.
Als er een bepaalde hoeveelheid Tension Points "in de pot" zit vindt er een sleutelgebeurtenis voor het scenario plaats en voert de GM de spanning op en brengt het verhaal dichter bij de ontknoping. Dit gebeurt bij 5, 10 en 15 punten.
De Tension Points kunnen door de GM besteed worden om dobbelresultaten van spelers en monsters te beïnvloeden.

Door te beperken hoeveel Tension per beurt mag worden besteed, met hoeveel Tension het verhaal begint (variërend van 1 tot 10, Tension 1 = relatively inoccuous, Tension 10 = disturbingly macabre) en voor welk soort dobbelworpen Tension mag worden gebruikt (bijvoorbeeld alleen voor Escape rolls) creëer je focus in je scenario en kun je bepaalde genreconventies simuleren.

Uitbreidingen
Er zijn plannen voor een supplement met scenario's (en hopelijk nog meer van die prachtige filmposterillustraties).

Weetjes
De eerste editie was een boekje dat nog half zo klein was en letterlijk in je jaszak kon worden meegenomen.

De karakters in Dead of Night worden, heel toepasselijk, aangeduid als victims.

Tip: Door twee verschillende kleuren fiches te gebruiken en de spelers eventueel blind te laten pakken wanneer zij een Survival Point verdienen kun je een gelijdelijke besmetting of transformatie simuleren.

Prijsindicatie
pdf £7.00/$10.00
boek + pdf £20.00 (inclusief verzendkosten)

(Deze bespreking verscheen eerder op Mandragon.be)

Links:
Dead of Night « Steampower Publishing

2 opmerkingen: