RPGbericht op twitter:

zaterdag 11 februari 2012

bespreking: Basic RolePlaying


Het Basic RolePlaying- of BRP-systeem werd gebruikt in de meeste rollenspellen van Chaosium.
Chaosium heeft in dit boek een generieke versie van dit systeem gepubliceerd. De regels worden gepresenteerd op een manier die het mogelijk maakt naar eigen behoefte aan bepaalde aspecten van de regelset meer of minder detail toe te voegen. De bekende sanity-regels, zoals gebruikt in Call of Cthulhu, zijn een voorbeeld van zo'n optionele uitbreiding op de basisregels.

De lay-out van het softcover boek, dat maar liefst 399 pagina's telt, is sober, maar overzichtelijk. Met behulp van dit boek kun je BRP-settings zonder veel problemen combineren, aanpassen of zelf creëren.

Iets over de regels
De basis van het systeem is eenvoudig: gooi je met een D100 onder je skill-percentage of een veelvoud van een toepasselijke attribute, dan slaagt je actie. Het is een redelijk intuïtief systeem dat, afhankelijk van het aantal optionele regeluitbreidingen dat je gebruikt, redelijk vlot speelt en gemakkelijk is aan te leren.
Gevechten zijn in dit systeem tamelijk dodelijk.

Het systeem doet enigzins retro aan door het gebruik van verschillende typen dobbelstenen en het ontbreken van een mogelijkheid om je character advantages en disadvantages (merits en flaws, qualities en drawbacks, afhankelijk van het gebruikte systeem) mee te geven.

Uitbreidingen
Er zijn diverse interessante settings en prefab scenario's in allerlei genres.

Weetjes
Onder andere Rune-Quest, Stormbringer, Worlds of Wonder, Call of Cthulhu, Superworld, Ringworld, Elfquest, Hawkmoon, Elric!, Nephilim en The Laundry maken of maakten gebruik van varianten van BRP.

Op basis van Chaosiums RuneQuest en Stormbringer, Mongoose RuneQuest en 20 jaar rollenspelervaring, gezond verstand en huisregels creëerde D101 Games de zeer positief ontvangen variant OpenQuest.

Prijsindicatie
pdf $27.95
softcover $39.95
hardcover $44.95
Quick-Start Edition pdf gratis
Quick-Start Edition softcover $11.95

(Deze bespreking verscheen eerder op Mandragon.be)

Links:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten