RPGbericht op twitter:

vrijdag 3 februari 2012

bespreking: Barbarians of Lemuria (Legendary Edition)


Barbarians of Lemuria is geïnspireerd op diverse klassieke sword & sorceryseries, waaronder Conan the Barbarian en Kull of Atlantis (Robert E. Howard), Elric (Michael Moorcock), Fafhrd and the Gray Mouser (Fritz Leiber) en Kane (Karl Edward Wagner), maar bovenal op Thongor (Lin Carter).

Lemuria is een typische sword & sorcery setting met uitgestrekte jungles, woestijnen, vlakten en bergketens, 'antiek' aandoende culturen, een vreemde flora en veelal reptielachtige fauna, exotische oorden en resten van verdwenen beschavingen.

Het softcover boekje telt slechts zo'n 110 pagina's maar bevat alles dat je nodig hebt: regels, informatie over Lemuria en haar inwoners, wat korte scenario's, een kaart en enkele voorbeeldkarakters. Een compact maar zeer volledig rollenspel.

Iets over de regels
Simon Washbourne verzon een compacte set regels die de kenmerken van het genre zo goed mogelijk weergeven: vlot speelbaar met een absoluut minimum aan rompslomp.

Het meest opvallend zijn de careers: met opzet niet strikt omschreven pakketten van vaardigheden behorende bij bepaalde beroepen, waarvan de PCs er vier kiezen. Daarmee wordt gelijk de professionele loopbaan van de karakters voorafgaand aan het avontuur bepaald, wat verbazingwekkend veel houvast biedt bij het verzinnen van een achtergrondverhaal(tje).

De basisworp is 2d6 + attribute + relevante combat ability + relevante career + modifiers. Een resultaat van 9 of hoger is een succes.
Een worp van 12 betekent een automatisch succes en een worp van 2 een automatisch falen.
Boons en flaws schrijven in bepaalde gevallen het werpen van een extra d6 voor. In het geval van een boon mag je dan de laagste dobbelsteen negeren, in het geval van een flaw moet je de hoogste negeren.

Omdat sword & sorcery van oorsprong een pulpgenre is ontbreken de Hero Points niet, waarmee de voor pulp typerende heroïsche en spectaculaire acties mogelijk worden gemaakt. Deze zijn vergelijkbaar met de Style Points in het pulp adventure rollenspel Hollow Earth Expedition.

Uitbredingen
Legends of Steel van Evil DM Productions is een sword & sorcery rollenspel dat in verschillende edities te krijgen is. De Barbarians of Lemuria Edition maakt gebruik van dezelfde regelset als Barbarians of Lemuria en is daar dus mee te combineren. (pdf-bestand $15.00, hardcover boek $35.00)

In Dicey Tales #1 van Evil DM Productions worden de regels van Barbarians of Lemuria uitgebreid en aangepast voor pulpavontuur. Volgende afleveringen van Dicey Tales zullen allerlei uitbreidingen bevatten voor zowel de setting als de regels van Barbarians of Lemuria. (pdf-bestand $8.00, softcover boekje $18.00)

Barbarians of the Aftermath van Jabberwocky Productions maakt de regelset bruikbaar voor post-apocalyptische settings. (pdf-bestand $15.00, hardcover boek £24.99)

In Dogs of W*A*R van Beyond Belief Games wordt de regelset van Barbarians of Lemuria gebruikt voor over-the-top, hedendaagse aktie. (pdf-bestand $7.50, softcover £10.00, hardcover £17.25)

Weetjes
Barbarians of Lemuria was aanvankelijk een gratis downloadbaar pdf-bestand waarvan in 2008 een herziene editie verscheen die ook in boekvorm te krijgen was. De eerste editie is nog altijd gratis down te loaden op deze link: Barbarians of Lemuria - 1KM1KT.
De hierboven besproken Legendary Edition is de ultieme, opgewaardeerde editie van het spel, volgens velen het beste rollenspel in het sword & sorcerygenre.

Vanwege de auteursrechten op de werken van Lin Carter verschilt het Lemuria in het spel enigzins van het origineel waarop het gebaseerd is.

Van Barbarians of Lemuria zijn inmiddels vertalingen/bewerkingen in het Duits en Frans verschenen.

Prijsindicatie
pdf $7.50
softcover + pdf $24.99

(Deze bespreking verscheen eerder op Mandragon.be)

Links:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten