RPGbericht op twitter:

zondag 25 december 2011

bespreking: The Unexplained


In The Unexplained nemen de spelers de rol op zich van paranormale onderzoekers die lid zijn van de Foundation for Paranormal Investigation. In plaats van de legendarische of mythische elementen die het uitgangspunt vormen voor veel horrorsettings kiest The Unexplained een veel subtielere benadering door paranormale fenomenen uit de echte wereld en het onderzoek dat daarnaar gedaan wordt als uitgangspunt te nemen.

Het boek telt 296 bladzijden en bevat, naast een heldere uitleg van de regels en nuttige tips voor spelers en spelleiders, uitgebreide informatie over allerhande gebieden en methoden van paranormaal onderzoek (Ghost Hunting, Ghost Ships, Cryptozoology, Parapsychology, UFOlogy & Magic) en een scenario (Expedition: Bigfoot).

Iets over de regels
De regels zijn samengesteld met behulp van Fudge, een regel-toolkit van Grey Ghost Press. Fudge maakt gebruik van zogenaamde Fudge dice, 6-zijdige dobbelstenen met daarop 2 plus-tekens, 2 min-tekens en 2 blanco zijden. Je werpt 4 van deze dobbelstenen en telt de waarden bij elkaar op, daarbij staat een plus voor +1, een min voor -1 en een blanco zijde voor 0. De som tel je op bij de betreffende attribute of skill. Als dat een waarde oplevert die gelijk is aan het vereiste niveau of dit overschrijdt slaagt je actie.
Het skill- en moeilijkheidsniveau worden uitgedrukt in woorden, gerangschikt van "terrible" naar "legendary".
In het geval van opposed rolls worden de resulterende niveaus van beide worpen met elkaar vergeleken. Het beste resultaat wint.
Het systeem is tamelijk eenvoudig hoewel het maken van een karakter wel enig simpel rekenwerk en het raadplegen van tabelletjes vereist: attributes, skills, gifts, faults en psychic abilities moeten namelijk worden "gekocht" met karakterpunten en zijn niet allemaal even duur.

Uitbreidingen
Ghosts of the Lady Grace, dat twee scenario's voor Now Playing bevat, een ander rollenspel van Carnivore Games, is volledig compatible met The Unexplained.

Weetjes
Hier kun je lezen hoe je zelf Fudge dice maakt van gewone 6-zijdige dobbelstenen met pips.

Enkele groepen die zich bezighouden met paranormaal onderzoek hebben auteur Bradford Younie gecomplimenteerd met de informatie in het boek. Die beschrijft overigens zo objectief mogelijk en wordt nergens prekerig: het spel is er uitdrukkelijk niet op gericht je te bekeren!

Op http://paranormal-foundation.com/downloads.html vind je een downloadbare demo, character sheets en 3 "sneak peeks" van het spel.

Prijsindicatie
pdf $19.99
softcover $29.99
hardcover $39.99

(Deze bespreking verscheen eerder op Mandragon.be)

Links:
Foundation for Paranormal Investigation

Geen opmerkingen:

Een reactie posten