RPGbericht op twitter:

woensdag 14 december 2011

bespreking: Two-Fisted Tales


Pulpverhalen zijn geschreven in zo'n beetje elk denkbaar genre en pulp is dan ook eerder een literaire stijl dan een genre. Het voert wat ver hier al te diep op het verschijnsel pulp in te gaan, maar voor geïnteresseerden zijn hier twee links:

Pulp magazine - Wikipedia (Engels)
Pulp (literatuur) - Wikipedia (Nederlands)

Two-Fisted Tales biedt informatie, advies, regels en ideeën om pulpavontuur te spelen in al zijn verscheidenheid, of het nu gaat om Kuifje, Indiana Jones, Tarzan, Flash Gordon, Sky Captain, Doc Savage of proto-superhelden als Green Lama en The Shadow.

Het softcover boek telt 192 pagina's en bevat informatie over de geschiedenis van de pulptijdschriften met een literatuurlijst, karaktercreatie, de regels, hoofdstukken over het creëren van interessante plots, slechteriken en lokaties (evt. met behulp van een aantal geweldige tabellen), een overzicht van alle belangrijke regels en tabelletjes en een character sheet. De auteur geeft blijk van veel kennis van zaken en liefde voor het onderwerp, waarschijnlijk de reden waarom dit zo'n geslaagd spel is geworden. 

Iets over de regels
Het spel kan gespeeld worden op vier power-niveaus, afhankelijk van welk soort pulp je wilt spelen: gritty, escapist, fantastic of amazing. Het power-niveau bepaalt het aantal te besteden punten bij het genereren van een karakter.

Een karakter heeft 8 abilities. Een specialty geeft een +4 bonus, een mastery nóg eens +4.
De persoonlijkheid en achtergrond van je karakter stel je samen aan de hand van backgrounds.
De zogenaamde Schticks, speciale vaardigheden, krachten en gadgets typerend voor pulp, en evt. een defect, maken je karakter compleet.

Abilty + bonussen + d10 - d10 wordt vergeleken met een target number om te bepalen hoe succesvol een actie is. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen er bonus of penalty d10's toegevoegd worden.

Een karakter kan het resultaat van een actie gunstig beïnvloeden m.b.v. speelkaarten, waarvan hij maar een beperkt aantal tot zijn beschikking heeft per sessie. Dit aantal wordt bepaald door zijn luck ability. Een leuk spelmechanisme waarmee het vermogen van pulphelden om zich uit benarde situaties te redden kan worden gesimuleerd.

Uitbreidingen
Twee supplementjes met pulp-slechteriken, het Two-Fisted Tales card deck en een serie scenario-supplementen: Gripping Tales of the Impossible.

Ook zijn er twee sets bijpassende printbare miniatuurtjes.

Weetjes
Two-Fisted Tales is genomineerd geweest voor een ENnie Award in 2008 in de categorie Best Writing

Prijsindicatie
pdf $9.95 (upgrade naar softcover $22.95)
softcover + pdf $32.95

(Deze bespreking verscheen eerder op Mandragon.be)

Links:
Precis Intermedia :: Two-Fisted Tales

Geen opmerkingen:

Een reactie posten